Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου και ακριβέστερα στο επίπεδο ανάμεσα στις κλείδες και τον λάρυγγα (Μήλο του Αδάμ). Αποτελείται από 2 λοβούς – αριστερό και δεξιό – και τον ισθμό που τους ενώνει.
Η λειτουργία του θυρεοειδούς συνίσταται στην παραγωγή των ορμονών Τ3 και Τ4 που ρυθμίζουν το μεταβολισμό του οργανισμού και της καλσιτονίνης η οποία ρυθμίζει το ασβέστιο.
Από χειρουργικής απόψεως τις περισσότερες φορές γίνεται ολική αφαίρεση του αδένα δηλαδή γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή. Η συνεπαγόμενη έλλειψη παραγωγής Τ3 και Τ4 αναπληρώνεται εύκολα με καθημερινή χορήγηση του κατάλληλου σκευάσματος από το στόμα.
Παθήσεις του θυρεοειδούς κατά τις οποίες χρειάζεται χειρουργική προσέγγιση είναι:
Οι παραθυρεοειδείς αδένες βρίσκονται όπισθεν του θυρεοειδούς και σε στενότατη σχέση με αυτόν. Είναι συνήθως τέσσερις και εκκρίνουν την παραθορμόνη, μία εξαιρετικά σημαντική ορμόνη για τον οργανισμό η οποία συμμετέχει και ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ομοιόσταση του ασβεστίου.
Χειρουργικά η αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων των αδένων αυτών περιλαμβάνει αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων ή ακόμη και τμηματική εκτομή.
Συνήθως η μερική ή ακόμη και η υφολική των παραθυρεοειδών αδένων δεν δημιουργεί προβλήματα στην διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου.
Τέτοιες παθήσεις είναι: